(recept
si oblíbilo 15 návštěvníků)
Domácí plněné buchty

Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky, 70 g másla, 70 g cukru, 2,5 dcl mléka, 1 žloutek, 20 g droždí, 1 lžička soli, mouka na vál, vybraná náplň, 1 bílek na potření, rozpuštěné máslo nebo sádlo na pomazání, moučkoý cukr na posypání hotových buchet
Postup přípravy
1. Začneme přípravou kvásku - v polovině vlažného mléka rozmícháme droždí a lžíci cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 15 min). Mezitím do mísy prosejeme polohrubou mouku se solí. Do středu vyhloubíme důlek a nalijeme do něj vzešlý kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko, zbylý cukr a žloutek.
2. Uhněteme těsto - všechny přísady opatrně promícháme a hněteme vařečkou asi pět minut. Pak přilijeme rozpuštěné máslo a dále hněteme, dokud se nevytvoří hladké a vláčné těsto. zakryjeme ho čistou utěrkou postavíme na teplé místo a necháme vykynout alespoň 45 minut.
3. Vykynuté těsto rozválíme - vykynuté těsto přeložíme na vál posypaný moukou a rozválíme ho válečkem do všech stran, až vznikne plát ve tvaru obélníku nebo čtverce silný asi 1,5 cm.
4. Těsto nakrájíme a naplníme - plát těsta nakrájíme ostrým nožem na čtverce o velikosti asi 9*9 cm a do středu každého čtverce dáme plnou lžičku vybrané náplně.
5. Buchty zakulatíme - okraje každého čtverce potřeme bílkem rozšlehaným se dvěma lžícemi vody, prolilehlé rozy k sobě nad náplní spojíme a zbylé otvory spáčkneme prsty, aby náplň nebyla nikde vidět a buchty v dlaních zakulatíme
6. Omastíme a upečeme - buchty potřeme po stranách máslem nebo sádlem a naskládáme do vymazané formy. Necháme ještě asi 10 minut nakynout, pak je potřeme na povrchu bílkem a pečeme asi 40 monut na 180 C. Hotové buchty pocukrujeme
Tvarohová náplň - 250 g tvarohu, vejce, vanilinový cukr,trošku rozpuštěného másla, 20 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
Povidlová náplň - mám zavařená povidla
2. Uhněteme těsto - všechny přísady opatrně promícháme a hněteme vařečkou asi pět minut. Pak přilijeme rozpuštěné máslo a dále hněteme, dokud se nevytvoří hladké a vláčné těsto. zakryjeme ho čistou utěrkou postavíme na teplé místo a necháme vykynout alespoň 45 minut.
3. Vykynuté těsto rozválíme - vykynuté těsto přeložíme na vál posypaný moukou a rozválíme ho válečkem do všech stran, až vznikne plát ve tvaru obélníku nebo čtverce silný asi 1,5 cm.
4. Těsto nakrájíme a naplníme - plát těsta nakrájíme ostrým nožem na čtverce o velikosti asi 9*9 cm a do středu každého čtverce dáme plnou lžičku vybrané náplně.
5. Buchty zakulatíme - okraje každého čtverce potřeme bílkem rozšlehaným se dvěma lžícemi vody, prolilehlé rozy k sobě nad náplní spojíme a zbylé otvory spáčkneme prsty, aby náplň nebyla nikde vidět a buchty v dlaních zakulatíme
6. Omastíme a upečeme - buchty potřeme po stranách máslem nebo sádlem a naskládáme do vymazané formy. Necháme ještě asi 10 minut nakynout, pak je potřeme na povrchu bílkem a pečeme asi 40 monut na 180 C. Hotové buchty pocukrujeme
Tvarohová náplň - 250 g tvarohu, vejce, vanilinový cukr,trošku rozpuštěného másla, 20 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
Povidlová náplň - mám zavařená povidla

připravíme kvásek

těsto je zpracované a pěkně kyne

buchty vyskládané na pekáč

hotovo
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

mohos
(upraveno)
7. 12. 2007, 15:55
mě pobavilo, že jste dala péct buchet 16 a upeklo se jich 20
- to by se mi také líbilo
dělala jsem je nedávno a byly vynikající, kombinovala jsem Váš recept s receptem Jitule64



nahlásit

marcelakr
(upraveno)
10. 1. 2008, 16:46
@mohos







nahlásit

lokynka
(upraveno)
10. 1. 2008, 16:04
@mohos
já pekla dva plechy, omylem jsem vyfotila jiný před pečením a jiný po upečení
nahlásit

Jitule64
(upraveno)
1. 7. 2007, 23:43
...a byly opravdu moc dobré Péťo...
Jsem si moooooc pochutnala, hlavně na té se švestkama.












nahlásit